17 Mart 2008 Pazartesi

Türkiye'nin en büyük ticaret platformuyla hemen tanışın, yoksa gittigidiyoooor...


99 yılı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de internetin ayak seslerinin duyulduğu bir yıl. Sundukları değer önerisi ve katma değer, verdikleri ana tema ve kilit iş birbirinden farklı da olsa neredeyse bütün başarılı Türk e-ticaret girişim öykülerinin başlangıcı bu tarihe dayanır.

Alıcılar ile satıcıların birarada bulunduğu "Agora Modeli" diye adlandırdığımız, ana teması dinamik fiyat oluşturma olan, müşterinin aktif rol aldığı, katma değeri likidite sağlamak, bilgi birikimi zamanlama ve pazar bilgisi olan gittigidiyor.com, kurucularının birkaç denemeden sonra "e-bay diye bir model var, adamlar malını internete koyuyor, bu malı gören ziyaretçiler teklif veriyor, mal en yüksek teklif verene satılıyor, biz neden bunu Türkiye'de yapmayalım" sözleriyle ile 2000 yılı Mart ayı itibariyle başlattıkları bir proje, "goinggoinggone", açık arttırmalarda adı geçen "gidiyoor, gidiyoor, git-ti" sözlerinden ilham alınarak konmuş dahiyane bir isim...
Şubat 2001 yılı itibariyle site gittigidiyor.com adıyla açılıyor. Bir taraftan tasarım ve içerik süreci devam ederken, diğer taraftan o dönemin baş belası ekonomik kriz ile uğraşıyorlar. 2003 ortası gibi personel almaya başlıyorlar. 2004 yılı başlarında iş yapış şekillerine yavaş yavaş pazarlama faaliyetlerini katıyorlar ve ilk pazarlama deneyimlerini ntvmsnbc ile yaşıyorlar. O dönem bile iyi bir ziyaretçi kitlesi olduğu için aylık 500$ gibi bir reklam giderleri oluyor. E-bay ile ilk temas 2004 Ağustos ayında yaşanıyor. O dönem 100 bin kayıtlı kullanıcıya sahipler. E-bay ile masaya oturmaya biraz da rakipler zorluyor. 2001 yılında açıldıklarında ilk değiller ve bugüne kadar da 60- 70 kadar benzeri site açılıyor. Ancak tek ciddiye aldıkları rekabet 2004 yılında Doğan holding'in msnTürkiye ile anlaşıp pazaryeri.com 'u açmasıyla başlıyor. 2005 Temmuz'da nevaria.com. Mynet ve Doğan reklamlarıyla gittigidiyor'u zorlasalar da belirli bir zaman sonra alıcı ve satıcıyı bu networkten çekmek zorlaşıyor.

pazarın %90'ından fazlasına sahip olduklarını ve hala da büyümeye devam ettiklerini, bu değer zincirini uzun vadeli hiçbir rakibin sarsamayacağını da iddia ediyorlar. Bir ara e-bay Türkiye'ye gelecek söylentileri duyuluyor. Gittigidiyor " bir dakika bu işte Türkiye'de biz ilkiz" diyerek ağırlığını koyuyor ve "eğer Türkiye ile ilgili planlarınız varsa rekabet yaşamak yerine ortak olalım teklifiyle e-bay'in Çin ve Hindistan alımlarını yapan kişiye gidiyor"2006 Mayıs ve Haziran aylarında Türkiye'ye gelen E-bay'in CEO'su, Türkiye'de olmak istediğini , hatta şirketin bütününü bile satın alabilecekleri teklifinde bulunuyor. Büyük zorluklarla, uğraşlarla 40000 $ ile başlanan bu işe, gönül vermiş, onun büyüme hayaliyle heyecanlanmış ortaklar, şu an için de verime geçmiş bir sitenin tamamını satma taraftarı olmuyor ve 2007 yılında e-bay azınlık ortaklık olacak şekilde bir anlaşma imzalanıyor. "gittigidiyor bir e-bay ortaklığıdır" logosu siteye ekleniyor ve tüm pazarlama faaliyetlerinde de vurgulanıyor. 2005 Kasım'ında TV reklamları vermeye başlayan site, halen reklamlara devam etmekte...
12 Şubat 2007'de şu an şirketin genel müdürlüğünü üstlenen Cenk Angın da bu sinerjiye katılıyor. Şubat 2007'de 60 kişi olan şirkette, 2007 sonunda çalışan sayısı 101 kişiye çıkıyor.

Organizasyon yapısı;
  • Kullanıcıyla günde 3000-3500 temasın olduğu müşteri hizmetleri (Call Center) departmanı. Şu an e-mail operasyon kısmında 40 kişi çalışıyor, çalışan sayısını daha da arttırmayı düşünüyorlar.

  • Konvansiyel bir şirketin üretim departmanı gibi olan IT departmanı

  • Grafik tasarım bölümü

  • Muhasebe/ Finans, IK, Pazarlama gibi tipik konvansiyenel birimler

Pazarlama departmanını geçen sene oluşturmuşlar, bu departman içerisinde CRM (Customer Relationship Marketing) 'i de barındıyor.
Ürün satıcıdan geldiği için, sistemin taklit ürünü kontrol etme şansı çok az. Ama ürün taklit veya sahte ise ve alıcı gg'ye iade eder. Bu sistem e-bay'de bile yoktır. Kontrol mekanizması tamamen alıcıdadır. Alıcıdan satıcıya giden " Sattığın ürün sahteyse, verme, farkederim ve geri iade ederim" mesaj doğrultusunda satıcı ister istemez, dkkatli davranmak durumunda kalmaktadır.

8 kişilik Operasyon departmanı 3'e bölünmüş:

  • Müşteri Hizmetleri

  • Ödeme-Güvenlik

  • Risk Yönetimi

Konrolün büyük çoğunluğu alıcıda da olsa Risk Yönetimi Bölümü sahte ürün, sahte kullanıcı, küfürlü mesaj, manipule edilen kulllanıcılar gibi kısımları kontrol altında tutmaya çalışmaktadır.

Gittigidiyor'un iş planı akışı aşağıdaki gibidir:

1.adım: alıcı ürünü satın alıyor, ödemeyi havuz hesabına yapıyor.
2.adım: Satıcı ürünü alıcının adresine kargoluyor.
3.adım: Alıcı ürünü teslim alıyor ve onaylıyor.
4.adım: Havuz hesabındaki para gg tarafından satıcıya ödeniyor.


Sistemde göze çarpan en önemli şey ise " alıcı onay vermeden, para satıcıya geçmiyor". İşte bu madde Türkiye'de güvenli ticareti uygulamaya alan gittigidiyor.com'un en büyük rekabet avantajı! ilk başlarda güvenli ticareti seçimli olarak koymayı düşünseler de daha sonra bunu tek seçenek olarak kullanıcıya sunmaları ve Rakiplerinden farklı olarak bu modeli başından beri uygulamaları ayrıcalıklarını açık seçik ortaya koymaktadır. Gittigidiyor açılmadan müzayede.com, powergrubu, acikartirma.com vardı, şu an hiçbiri yok, sebebi de bariz ortada!

2001 'den bu yana kullanıcı profiline bakacak olursak; bugün kayıtlı kullanıcı sayısı 1.8 milyon civarında ve satışa yaklaşık 750000 ürün sunuluyor. Günde 9 milyon sayfa gösterimi ile günde yaklaşık 530 bin, ayda 6 milyon tekil ziyaretçi sayısı ile kişi başına ortalama 16,5 sayfa ve 8,5 dakika sayfa görüntüleme.... Alıcıların çoğu Anadolu'dan, satıcıların gelişimi ise zamanla oluyor, onlar gittigidiyor'u buluyor, hatta doğubank bile bu sitede satıyor.
Gelecek hedefleri neler:

2005 aralık ayından beri itiraf.com'un yaratıcısı Ersan Özer ile birlikte lokal arkadaşlık siteleri istanbul.net, izmir.net, ankara.net üzerine çalışıyorlar. Kurulduğu andan itibaren para kazanan siteler arkadaşlık siteleri, o yüzden bu projeden çok umutlular, 3.aydan itibaren TV reklamını bile yapmışlar. gelir modeli erkek kullanıcıların parayla, bayan kullanıcıların ücretsiz üye olduğu bir model. Bu gelir modelinden kullanıcıların haberi yok tabi:)
2.projeleri uzmantv.net. Uzmanların konuştuğu, kullanıcıların video yükleyemediği, profesyonel çekimlerin olduğu bir site. Gelir modeli rekalm üzerine ama fazla bir getirisi olmadığını söylüyorlar.
3.projeleri bir haber portalı olan guncel.net. ve bir diğeri youtube benzeri kullanıcıların video yükleyebildikleri timsah.com. Son olarak da henüz yapım aşamasında olan fiyat karşılaştırma sitesi cimri.net. Şu an tio.com gibi fiyat karşılaştırma siteleri mevcut ancak, KDV dahil/ hariç, nakit/indirimli/xtaksitli fiyatları tek bir kalemde gösterecek britakım farklılıklar yaratacak fikirler üzerine çalışıyorlar.

Bu projelerin çoğuna Cinar Holding ortak. Bu projelerin içine girmelerinde ortaklarının medya çevresinden oluşu büyük rol oynuyor. Gittigidiyor çatısı altında 4 şirket bulunuyor. İşin içinde e-bay faktörü olduğu için ve gittigidiyor farklı bir işe odaklanmak istemediği tek şey üzerinde kalmak istediği için diğer 4 şirketin farklı tüzel kişilikleri bulunuyor.

Bunların dışında 3 iş modeli daha düşünüyor: reklam networkü, kariyer projesi ve ilana benzer, karşılaştırmalı alışveriş tarzı bir proje.

Böylelikle internette e-tcaret alanındaki bütün iş modellerini denemiş oluyorlar, bizler de yeni projelerin akışını merakla bekliyoruz...

Hiç yorum yok: